This Empty Flow ‘Magenta Skycode’ Limited Edition Vinyl! Ennakkotarjous!

This Empty Flow 'Magenta Skycode' 2LP julkaisu 27.4.2011

LEGENDAARINEN KULTTIKLASSIKKO ENSI KERTAA VINYYLINÄ EUROOPAN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI TURUSTA, TOTTAKAI!

Tilaa tästä ennakkoon hintaan 23,90 tai varaa noudettavaksi kaupaltamm sähköpostilla shop[at]stupido.fi tai sit ihan rohkeesti kauppamme kassalla täällä Euroopan kauneimmalla Iso Roballa, Helsingissä.

(teksti Otto Suuronen, Desibeli.net)

Turkulaisen This Empty Flown surumielisen musiikin raaka-aineet löytyivät paitsi selvimmin The Curen ja Slowdiven suunnalta, myös Cocteau Twinsin ja muiden 4AD-levymerkin yhtyeiden parista. Oman mausteensa yhtyeen musiikkiin toivat myös vaikutteet 1970-lukulaisen Pink Floydin utuisimmista kappaleista. Nyt tämä kulttimainetta nauttiva esikoisalbumi Magenta Skycode julkaistaan Solina Recordsin toimesta uudelleen albumin 15-vuotisjuhlan kunniaksi ensi kertaa vinyylinä eikä minä tahansa vinyylinä vaan tuplavinyylinä aukeavilla kansilla.

This Empty Flown juuret ulottuvat 1990-luvun alkuvuosille, jolloin yhtyeen myöhemmin perustaneet ystävykset Jori Sjöroos (mm. PMMP, Magenta Skycode, Fu-tourist) ja Niko Sirkiä soittivat yhdessä funeral doomin pioneeriyhtyeessä Thergothonissa. Lukioikäiset kumppanukset etääntyivät hiljalleen metallin parista kohti tummanpuhuvaa kitararockia tienviittanaan keskeisimmät brittiläiset synkistelijäpopparit. Sirkiä päätyi soittamaan koskettimia ja kirjoittamaan kappaleiden lyriikat, kun taas Sjöroos toimi yhtyeen vokalisti-kitaristi-ohjelmoijana sekä säveltäjänä. Pian yhtyeestä muodostui trio, kun Sad Parade -yhtyeen keulahahmo Aku-Tuomas Mattila liittyi basistiksi nuorten mustahuulien joukkoon. Yhtyeen demonauhasta kiinnostuneena italialainen Avantgarde Music solmi levytyssopimuksen This Empty Flow kanssa. Maaliskuussa 1996 ilmestyi yhtyeen esikoisalbumi Magenta Skycode.

Kulttialbumin avaava Nowafter näyttää jo suunnan kohti kauniin haikeata äänimaailmaa. Komea Useless etenee seesteisen alakulon vallitessa: “To shed a million tears, there is a chalice, where all sorrow is poured from”. Maanisen synkkä Stream on painostavuudessaan jo lähellä psykoosia, kun taas Towards Distant esittelee yhtyeen kokeilevan puolen kaikkine tieteiselokuvaan viittaavine häly- ja efektiäänineen. Distress on levyn nopeatempoisin kappale, viipale angstista rockia. Levyn täydellisin laulu kuullaan viimeisenä, epilogin kaltaisena loppunäytöksenä. Sweet Bloom of Night Time Flowers, jonka dramaturgia on popin mittakaavassa liki ylittämätön, lienee edelleen Jori Sjöroosin upein yksittäinen biisi.

Merkittävimmän arvion aikalaislehdistössä vuonna 1996 kirjoitti Rumban tarkkakorvainen pop-entusiasti Samuli Knuuti, joka koki, että “yhtyeen musiikin ilmentämä suru ei ole paikallisesti kohdennettavaa, sormella osoitettavaa, vaan koko olemisen ja sen ehtojen pohjavirtana kulkevaa vaihtoehdottomuuden ja kuolevaisuuden runollisuutta”.

Vain noin vuotta myöhemmin yhtyeen jäsenet päättivät, että This Empty Flow oli tullut lyhyen tiensä päähän. Yhtye ja sen albumi Magenta Skycode jäivät kuitenkin elämään aivan omaa kulttimainettaan tämän jälkeen, joka on vain kasvanut vuosien vieriessä eteenpäin. Magenta Skycode-albumi on julkaistu uudelleen CD:nä Italiassa The Album nimellä ja extraraidoilla v. 2007 ja tuhannet ja tuhannet yhtyeen fanit analysoivat aktiivisesti levyn biisien merkityksiä netissä erilaisilla keskustelupalstoilla. Samaan aikaan vanhat cd-julkaisut kohoavat korkeisiin hintoihin ulkomaisissa nettihuutokaupoissa, koska uusia painoksia ei ole enää tehty.

This Empty Flow oli lupaus paremmasta, mutta valitettavasti loisteliaasta debyyttialbumista tuli lopulta myös yhtyeen joutsenlaulu. Magenta Skycoden ilmestyessä Sjöroos oli hädin tuskin parikymppinen. Ei siis liene ihme, että hän loi musiikillisen imagonsa täysin uusiksi vuosituhannen vaihteessa, kun Daft Punk -henkinen Fu-Tourist pyrki näppärän King Kong of the Dance Floor -hitin kautta tanssilattioiden parrasvaloihin. Fu-touristin jälkeen Sjöroosista on tullut 2000-luvun edetessä suomalaisen popin kultasormi PMMP-yhtyeen menestyksen ansiosta. Hän on menestynyt sekä kaupallisesti että taiteellisesti yhtyeen hovisäveltäjänä ja -tuottajana. Nyt Sjöroos on kuitenkin ollut vastikään toisen albumin julkaisseen Magenta Skycode -yhtyeen parissa, jonka esikoisalbumi IIIII (2006) lienee yksi upeimpia suomalaisalbumeita koskaan. Magenta Skycoden IIIII julkaistaan 15.3.2011 niinikään deluxepainoksena vinyylinä muodossa LP + 7″ sinkku (SOLLP-005).
Kappalelista/Teokset :
A-side
1. Nowafter
2. Useless
B-side
3. Stream
4. Towards Distant
C-side
5. Snow Blind
6. Distress
D-side
7. (but i am) Still
8. Sweet Bloom of Night Time Flowers